Catalogul Societatii Muzicale – ansamblurile camerale

Ord. dupa

Alcatuit din tineri muziceni dornici sa promoveze  si in special muzi...

Apreciat ca fiind o formatie ce impresioneaza prin "perfectiune tehnic...

Ansamblul de muzica veche Codex a luat fiinta in anul 1996, avand in...

Prezent in viata muzicala romaneasca si internationala incepand cu anu...

Ansamblul Flauto Dolce a luat nastere la Cluj-Napoca, in anul 2000, la...

Infiintat in 1987 la Iasi unde membrii fondatori ai acestuia au benefi...

2 comentarii

Infiintat in anul 2008 de catre patru muzicieni tineri ai Orchestei Si...

Ansamblul transilvanean de muzica contemporana ICon Arts a fost înfii...

Ansamblul ICon Arts Percution Group a luat fiinta in anul 2007 la init...

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative si admirate grupu...

Kamerata Kronstadt este o orchestra de camera ce a luat fiinta la Bra...

Una dintre cele mai recente aparitii in lumea muzicala romaneasca, Lud...

Ansamblul ia fiinta in anul 1990 sub conducerea lui Marcel Octav Coste...

Fondat in 1978 de catre trei membri exceptionali ai Filarmonicii Georg...

Sangit Chamber Ensemble a debutat in decembrie 2008 cu prima auditie i...

In scurta istorie a cvartetului, Solartis Quartet, infiintat in 2012,...

Infiintat in 2012, ansamblul SonoMania s-a alaturat miscarii de promov...

Trio Enescu. Adica pianista Gabriela Gylyte, violonista Alina Armonas-...

Truverii este un grup de muzica medievala si traditionala,vocal-instru...

Afiseaza
comentarii

Ansamblul Flauto Dolce a luat nastere la Cluj-Napoca, in anul 2000, la initiativa lui Zoltán Majó, fiind alcatuit din trei instrumentişti si o soprană (pe langa Zoltan Majo, mai fac parte din ansamblu Maria Szabo, Noemi Miklos si Mihaela Maxim), toti avand o bogata experienta artistica.

Numele ansamblului provine de la denumirea italiana de epoca a familiei de instrumente a flautului drept (instrumentul este cunoscut si cu denumirea germana de blockflote), foarte apreciat in Renastere si Baroc cand era utilizat in creatiilor lor de G. F. Handel, J. S. Bach sau G. Ph. Telemann.

Repertoriul ansamblului este format din muzica veche si traditionala din Europa Occidentala, formatia propunandu-si, in egala masura, redescoperirea muzicii vechi, traditionale, din spatiul romanesc, si interpretarea unor compoziţii contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate în prima audiţie absoluta.

Ansamblul Flauto Dolce foloseste, in acest sens, drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrand in stilul sau influente orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti etc.) sau de alta natura,dar si din folclorul autentic si din muzica veche autohtona, de curte sau orasaneasca.

Flauto Dolce a colaborat cu mai multi muzicieni de marca in cei 15 ani de existenta, a sustinut peste 200 de concerte si numeroase turnee in Europa si a avut o puternica implicare in organizarea anuala a unui festival de muzica veche la Cluj-Napoca.

De la inceput si pana in prezent ansamblul Flauto Dolce are urmatoarea componenta:

Zoltan Majo – flaute drepte, conducerea artistica
Maria Szabo – flaute drepte
Noemi Miklos – spineta
Mihaela Maxim – soprana

Directorul artistic Zoltan Majo este licentiat al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea flaut. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie in Ungaria, Austria si Elvetia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat in mai multe formatii clujene de muzica veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania). Este fondatorul ansamblului Flauto Dolce. A realizat numeroase transcriptii si aranjamente dupa diferite manuscrise si culegeri de muzica autohtona. Preda la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A sustinut concerte camerale in numeroase tari din Europa.

Maria Szabo este licentiata a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea pedagogie muzicala si flaut drept. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie in Ungaria, Norvegia, Germania, Austria si Elvetia. Are o intensa activitate pedagogica si concertistica, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. In anul 2013, alaturi de formatia Les Ramages, a fost laureata cu premiul II la Concursul de Muzica Baroca La Stravaganza de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este profesoara de muzica la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.

Soprana Mihaela Maxim a absolvit sectia de canto a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmand mai multe cursuri de maiestrie. Este laureata la numeroase competitii de interpretare vocala, nationale si internationale. In 2008 si-a completat studiile de muzica veche la Trondheim (Norvegia), cu Jan van Elsacker, si la Krieglach (Austria), cu Mieke van der Sluis.

Noemi Miklos este licentiata a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea orga, unde a studiat cu Ursula Philippi si Erich Türk. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie, in Romania si Germania. Timp de un semestru, a studiat la Hochschule für Musik din Freiburg (Germania). In anul 2005, a castigat premiul publicului la Concursul de orga de la Zürich-Wiedikon (Elvetia). Este cadru didactic la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Flauto Dolce

Data actualizarii: 19/10/2015