Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în per...

Sectorul independent românesc al artelor performative se află în pe...

Regal de muzică clasică la cea de-a X-a ediție a festivalului Class...

În perioada 13 – 15 august 2020 Elite Art Club UNESCO vă invită l...

Din 20 iulie vă invităm on-line, pe TNB-TV! Într-o lume prea agitat...

Într-o perioadă extrem de dificilă prin care trece lumea artistică...

Duminică, 19 iulie 2020, ora 21:00, Corul Național de Cameră „Mad...

Flauto Dolce – 20 de ani KlausenMusik - Concerte estivale Muze...

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” invită copiii cu vâ...

Ritmurile de jazz americane cat și cele românesti vor fi aduse în p...

Cinema şi mediateci Aşteptarea a luat sfârşit! Institutul Franc...

Din 15 iunie, spectacolele revin la AMFITEATRU TNB, un loc unic în Bu...

Nouă apariție editorială: Marketing în artele spectacolului de Iri...

Am primit urmatorul mesaj pe adresa redactiei si dorim sa-l distribuim...

 În week-end, Piesa românească "Dumnezeu se îmbracă de la second...

Începând din acest week-end, Spectacole de succes ale TNB vor fi...

În conformitate cu măsurile care decurg din aplicarea Decretului nr....

Începând de luni, vă invităm online, fix la ora 14!  Rămâneți ...

“Premieră în muzica românească, reușită de Corul Filarmonicii ...

Suspendarea spectacolelor TNB si a celorlalte activități culturale c...

Licitația Corespondența Brâncuși, precum și alte hârtii importa...

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București anunță premiera sp...

În perioada premergătoare conferinței COP15 pe tema climatului la K...

Clasic sau Fantastic? Debut fabulos pe scena festivalului Classix ...

Classix Festival, ziua 2 Viitorul muzicii clasice și Concertul Rom...

Afiseaza
comentarii

Asculta 5 minute de muzica clasica, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio Romania, s-a desfasurat pentru al doilea an scolar in scolile romanesti, gratie unui parteneriat incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Radio Romania in 2014.

Proiectul urmareste familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice in mod practic, prin auditia efectiva, in completarea cunostintelor teoretice propuse de programa scolara. Iar interesul elevilor si al profesorilor fata de proiectul „Asculta 5 minute de muzica clasica” a crescut: daca in primul an de desfasurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, in anul scolar 2015-2016, un numar record de 145.000 de elevi au ascultat muzica clasica la scoala, preponderent din ciclul gimnazial. Fisierele audio au fost ascultate in orele de muzica, de dirigentie sau in pauzele dintre ore.

In mod concret, Radio Romania Muzical a pus la dispozitia scolilor si liceelor din Romania, prin inspectoratele din fiecare judet, 54 lucrari din muzica clasica, insotite de scurte explicatii pe intelesul copiilor.

Proiectul a avut si o componenta activa pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 27 de saptamani, intre octombrie 2015 si iunie 2016, Radio Romania Muzical a premiat cate 10 copii care au raspuns corect la cele doua intrebari saptamanale referitoare la lucrarile muzicale ascultate in cadrul proiectului. In total s-au oferit 270 premii constand in CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music Romania. Saptamanal, s-au primit in medie 1500 de raspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizata si prima editie a Concursului National „Asculta 5 minute de muzica clasica”, cu doua sectiuni: de desene inspirate de muzica clasica, pentru elevii claselor primare, si de auditii muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare sectiune, s-au oferit cate trei premii, constand in tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate la adresa https://www.romania-muzical.ro/info/5minute/desene.

Conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Radio Romania, programul „Asculta 5 minute de muzica clasica” se va derula si pe parcursul urmatorului an scolar.

„Asculta 5 minute de muzica clasica inseamna si auditia muzicii clasice in spatii neconventionale, in lunile martie si octombrie ale fiecarui an. In 2016, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Baneasa Shopping City, Pitesti Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH Romania, PWV Romania, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brancovenesti, Librariile Humanitas, Raiffeisen Bank.

 

Declaratii ale elevilor

„Acest program – Asculta 5 minute de muzica clasica – l-am descoperit anul trecut, in clasa a VII-a. Pana atunci nu am prea avut tangente cu muzica clasica, insa ascultand am vazut ca fiecare nota si fiecare masura te poarta intr-o lume in care nu te poate duce nici un alt gen de muzica.”

„Acest program ne ajuta sa intelegem mai bine si sa invatam mai mult. Muzica este foarte frumoasa si ne inspira in viata.”

„Acum, cand am descoperit muzica clasica, as dori sa le spun si parintilor de ea, deoarece nu prea asculta. Sa mergem la concursuri cu scoala si la concerte.”

„Cu siguranta acest program nu ar gasi un teren favorabil daca nu ar fi atat de bine pus la punct din punctul de vedere al selectiei lucrarilor muzicale, al valorificarii lor prin intermediul unor solisti de talie si de reputatie internationala si, n-as lasa pe ultimul loc, comentariul care vine sa completeze ceea ce ne-a spus muzica.”

„Muzica este, intr-un fel, linistire sufleteasca; te ajuta sa fii mai linistit. Muzica ocupa un loc foarte important pentru noi, pentru ca avem atatea lectii de facut, obosim foarte usor, avem teze, lucrari… si-n acelasi timp, o ora pe saptamana de muzica cred ca este destul de buna.”

Declaratii ale profesorilor

„Proiectul a fost o idee extraordinara. In primul rand, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care sa ne ajute pe noi sa obisnuim copilul sa asculte muzica. Pentru noi, sincer, a fost mana cereasca sa avem la dispozitie in primul rand o baza materiala – auditiile acestea pe care ni le-ati oferit si pe care noi am putut sa le folosim in fiecare ora chiar si, bineinteles, acele explicatii pentru auditii, care i-au facut pe copii sa inteleaga mult mai bine ce s-a intamplat de-a lungul timpului in muzica.”

„Proiectul ne este foarte util pentru ca, altfel, copiii acasa nu prea au timp sa asculte muzica clasica. Multi mi-au multumit cand le pun aceste 5, 10, 15 minute. Cred ca este foarte important pentru ca oricine poate sa acceseze radioul si acum si pe internet fara nici o problema si poate sa asculte oricand. Si muzica culta, eu le-am spus… cand vrei sa inveti poti sa asculti Bach, poti sa asculti Haydn, Mozart si poti sa retii mult mai bine. Multi copii mi-au spus ca am dreptate.”

„A fost foarte bine primit acest proiect atat de elevi, cat si de noi, profesorii de muzica. Intr-adevar, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la indemana. Il folosim, bineinteles, pentru exemple muzicale, in special la istoria muzicii si nu numai. Si la cei mici a prins foarte bine si sa zicem ca li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru ca ei tot timpul asociaza mai mult cu desene animate, ca si coloana sonora la diferite filme, reportaje. Si, practic, acum am reusit sa obtinem ce urmarim noi, ca profesori, sa recunoasca fragmentul, titlul si compozitorul. Bineinteles, eu zic ca un tanar cu un bagaj de cunostinte complet inseamna si muzica clasica.”

„Mi s-a parut foarte oportuna aceasta idee pentru ca pe noi, profesorii de muzica, ne ajuta extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sunt mult mai atenti. Eu spun ca daca vrei, poti. Si, vorba aceea romaneasca „Omul sfinteste locul!” este extraordinar de adevarata. Pentru ca daca iti doresti sa faci un lucru, il faci. Atunci cand am venit in scoala aceasta, nimeni nu asculta muzica clasica. Acum sunt foarte, foarte multi copii care asculta si participa la acest concurs. Nu cred ca este adevarat acest slogan „Copiii nu iubesc muzica clasica„, din contra… eu cred ca daca stii cum sa-i atragi spre ea, sa le explici cam ce s-a intamplat in epoca respectiva, sa le arati poze, imagini din filme s.a.m.d. poti sa-i atragi spre acest gen de muzica si cred ca sunt chiar incantati la modul serios. Eu va multumesc pentru ca ati initiat acest concurs care pe noi ne ajuta extraordinar de mult.”

Cristina Comandasu, redactor sef Radio Romania Muzical, coordonatoarea proiectului: „Nu cred in ideea destul de vehiculata ca actul cultural autentic nu-si mai gaseste locul intre preocuparile generatiei tinere de astazi; cred cu tarie ca cei mici sunt exact asa cum ii crestem noi, cei mari. Muzica clasica nu este doar un moft, ci o expresie a unei intregi civilizatii, Reperul intr-o lume sonora din ce in ce mai alambicata. De aceea, este esential ca cei mici sa ajunga sa cunoasca acest reper nu doar invatand despre portative, diezi si tonalitati, ci ascultand efectiv muzica, deschizandu-se astfel spre un univers in care, ei insisi marturisesc, gasesc relaxare, liniste sau pur si simplu, altceva decat cotidianul. De aceea ma bucur ca proiectul „Asculta 5 minute de muzica clasica” are ecouri pozitive in scoli. Si sunt recunoscatoare fata de profesorii care s-au implicat; fara munca lor, si eforturile mele de a selecta, comenta si comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

Data actualizarii: 20/07/2016