Are un trecut extrem de interesant, e foarte muzical e complex si, cum era vorba aia, comporta multe aspecte. E pianul. Ca sa-l parafrazam pe Steinhardt, e “boierul” instrumentelor muzicale.
- De pilda, ca-l compun 7500 de parti. Un numar enorm de piese mici de tot, asamblate in acest mod minunat si perfect, toate pentru muzica.
- In general, se considera ca face parte din familia instrumentelor de percutie. Asta clar ca stiai. Ce nu stiai e ca nici un pianist nu e considerat percutionist.
- Termenul de “pian” e un nickname pentru “pianoforte”, denumirea lui italieneasca, originala, care i-a fost atribuita pentru capacitatea lui de a scoate fie sunete foarte slabe (piano), fie foarte puternice (forte).
- Pianul e un instrument relativ nou. Primul pian a fost cosntruit in 1698 de Bartolomeo Cristofori. Poate ca suna destul de “in virsta”, dar gandeste-te ca flautul dateaza de mii de ani. Prin urmare, 316 ani pentru un pian inseamna putin.
- 230 de corzi sunt necesare pentru ca un pian sa scoata toata gama de sunete. Pe aceste corzi e o presiune incredibila. Intr-un concert, o coarda poate sa suporte 30 de tone de presiune!
- Pianul e considerat “regele instrumentelor” pentru ca e capabil sa emita toata gama de sunete, de la cele mai slabe la cele mai puternice.
- In SUA sunt 18 milioane de pianisti amatori si numai 10 milioane de piane.
- Un pian cantareste aprox. 700 de kg. Iata motivul pentru care orice pianist, oricat de mare ar fi, fizic, tot slab pare.
- Multa vreme, clapele pianului erau facute din fildes. Acum se fac din plastic, din motive evident ecologice.
- Cele mai bune piane sunt facute de familia Steinway din 1853 si costa peste 100 000 de dolari americani.