Inaugurat in 1883 de catre regele Carol I, Castelul Peles este unul dintre cele mai impresionante si frumoase edificii arhitecturale de pe Valea Prahovei, contribuind la renumele de Perla a Carpatilor atribuit statiunii Sinaia.
Resedinta de vara a regilor Romaniei pana in 1947, Castelul Peles a fost construit dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, devenind in scurt timp unul dintre cele mai importante din Europa sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX. De altfel, palatul de pe Valea Prahovei a fost locul in care au fost luate decizii de mare importanta pentru Romania si chiar pentru intreaga lume europeana atat in contextul Primului Razboi Mondial cat si cel al Celui de-al doilea Razboi Mondial.
In paralele, Castelul Peles, devenit din 1953 muzeu, a fost si un reper al vietii culturale autohtone, aici desfasurandu-se celebrele serate organizate de regina Elisabeta si mai apoi de regina Maria, la care a participat printre altii si marele compozitor George Enescu.
Tocmai datorita precoparilor culturale ale Reginei Elisabeta, Castelul Peles a fost dotat cu spatii special destinate organizarii unor astfel de evenimente, acesta fiind si cazul Salii de Muzica. Decorata cu mobilier primit in dar de la maharajahul de Kapurtala, Sala de Muzica este un cadru ideal de desfasurare a concertelor camerale si a recitalurilor, oferind conditii foarte bune atat de vizionare cat si acustice.
- Castelul Peles – Sala de Muzica
- Castelul Peles – Instantaneu dintr-un concert sustinut in Sala de Muzica