Incepand cu 1998, data de 29 iulie a devenit Ziua Imnului National al Romaniei – „Desteapta-te romane”. Aceasta data nu a fost aleasa intamplator, deoarece la 29 iulie 1848 in Parcul Zavoi din Rm. Valcea cantecul revolutionar a fost interpretat pentru intaia oara. Desi se pare ca „Desteapta-te romane” ar fi fost intonat chiar mai inainte de aceasta data, la Brasov, 29 iulie este considerat momentul in care, pe o scara mai larga, acest cantec a devenit cunoscut si indragit de membrii miscarii pasoptiste. Versurile actualui imn national ii apartin poetului brasovean Andrei Mureseanu si au aparut sub denumirea Un rasunet in suplimentul „Foaie pentru minte, inima si literatura”. Melodia pe care au fost asezate versurile lui Mureseanu ii apartine lui Anton Pann, compozitor, psalt si culegator de folclor rural si urban din prima jumatate a secolului al XIX-lea. De altfel, din relatarile vremii, se pare ca la evenimentul de la Rm. Valcea ca participat si Anton Pann insusi, a carui linie melodica i-a fost facuta cunoscuta lui Andrei Mureseanu de Gheorghe Ucenescu, tanar cantaret din acea epoca.
Insotiind si insufletiind romanii in luptele din timpul Razboiului de Independenta din 1877-1878, „Desteapta-te romane” a fost pentru prima data inregistrat pe un disc de vinil in 1900, in SUA, de catre solistul Alexandru Pascu. In schimb, in Romania, in jurul anului 1910 au fost realizate prima inregistrare instrumentala de catre fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti si fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iasi, respectiv, prima inregistrare corala, ce apartine Corului „Ion Vidu” din Lugoj.
Cantat in timpul Primului Razboi Mondial si perioada evenimentelor din Cel de-al doilea Razboi Mondial, „Desteapta-te romane” avea sa fie interzis de regimul comunist pana in 1970 cand a putut fi reinterpretat intr-o varianta acceptata de cenzura. Versiunea originala ave sa fie cantata din nou in timpul Revoltei de la Brasov din 1987 si mai ales, al Revolutiei din 1989. Dupa caderea comunismului, „Desteapta-te romane” a fost ales Imn National al Romaniei, acest statut al vechiul cantec pasoptist fiind consfiintit de Constitutia Romaniei din 1991.