Arhiva cu toate evenimentele culturale – orice eveniment cultural trece automat in aceasta sectiune in mementul...

Ord. dupa

ELIZABETH SOMBART Invitată: LAVINIA DRAGOŞ - pian

Teatrul Excelsior prezintă, în premieră națională, în zilele de ...

Teatrul Excelsior prezintă, în premieră națională, în zilele de ...

Editura Humanitas vă invită joi, 29 iunie, ora 19.00, la lansarea vo...

Humanitas Fiction vă invită miercuri, 28 iunie, ora 19.00, la Libră...

Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, în parten...

NIGHTLOSERS este o trupa inființată în 1994, cunoscută pentru muzi...

Green Hours prezintă: FREE THE JAZZ Diana Miron - voce & vi...

Concert simfonic Joi, 29 și vineri, 30 iunie 2017, 19:00 - 21:00, Sa...

Concert simfonic Joi, 29 și vineri, 30 iunie 2017, 19:00 - 21:00, Sa...

Recital vocal-instrumental Miercuri, ...

Recital cameral Marti, 27 iunie 2017, 19:00 - 20:00, Sala mică ...

Vă invităm la o seara de poezie cu „Cele mai mici proze”, de Doi...

Vă așteptăm luni, 26 iunie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas...

Avem plăcerea și onoarea să vă invităm la un eveniment artistic d...

Autor: Jean Henri Blumen Traducerea: Mya Liontescu, Raluca Andrei, ...

Autor: Jean Henri Blumen Traducerea: Mya Liontescu, Raluca Andrei, ...

Va asteptam la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 22 iunie, ora 19...

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă sâmbătă, 24 iunie, ora 17....

Bârfe, zvonuri și minciuni de Neil Simon Traducere: Oana Ioachi...

Un spectacol de teatru coregrafic poetic, plin de sensuri filosofice, ...

Spectacol independent găzduit de Teatrul Național din București ...

Uite cu cine cântă Temișan la noul concert de excepție pe care îl...

Teatrul National Bucuresti prezinte spectacolul "Cinci femei de tranzi...

Teatrul National Bucuresti prezinte spectacolul "Cinci femei de tranzi...

Teatrul National din Bucuresti prezinta spectacolul Micul infern, de M...

După succesul primei reprezentații, Teatrul Național de Operetă ș...

În data de 24 iunie, la ora 19.00, în Sala Mare a Palatului Nați...

Teatrul National din Bucuresti prezinta spectacolul de teatru "Dineu c...

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti prezinta, la S...

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti prezinta, la S...

Dragoste și informație, după Caryl Churchill, un nou spectacol în ...

Crima din strada Lourcine, de Eugene Labiche Traducere: Violeta Po...

Străini în noapte de Eric Assous Traducere: Radu Beligan, Liviu ...

Gazduit de Teatrul National Bucuresti, spectacolul Cafeneaua, de Sam B...

Teatrul National pentru Copii, proiect initiat de Fundatia Abracadab...

Angajare de clovn, de Matei Visniec Regia: Ion Caramitru Asisten...

Spectacolul "Idolul si Ion Anapoda" in regia lui Ion Cojar, va avea lo...

Spectacolul "20 de ani in Siberia", dupa Anita Nandris-Cudla va fi pre...

Anonimul venetian este un spectacol sensibil, profund, uneori ironic s...

O casnicie linistita este una dintre cele mai apreciate piese ale dra...

Dezbraca-te, vreau sa-ti vorbesc! este o adaptare dupa piesa Don’t D...

Incurcatura la nivel inalt de Ray Cooney este o comedie bulevardiera c...

Inca nu, dar o sa fie… este o comedie de situatie in care intrigile ...

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteaptă miercuri, 21 iunie,...

În „«Îi urăsc, mă!» O antologie a pamfletului. De la cronicari...

Duminică, 18 iunie, de la ora 18:00, Opera Comică pentru Copii îi i...

Duminică, 18 iunie 18.00 – 22.00 Frumoasa și bestia  – sp...

Sâmbătă, 17 iunie 18.00 – 22.00   Cristina Strecop...

Vineri, 16 iunie 20.00 – 21.30   Iancu Jianul, haiducu...

Afiseaza
comentarii

Desfasurata sub deviza Carturarul in biblioteca sa, cea de-a XIX-a editie a Zilelor Bibliotecii Nationale (8-9 decembrie 2016) include sectiunile: „Carte sau Luminaˮ: 300 de ani de la moartea Sfintului Ierarh Martir Antim Ivireanul; „Jurnal de savant”: starea activitatii stiintifice si de cercetare romanesti contemporane; Intermezzo: Cititori, obiceiuri si habitate de lectura. O incercare antropologica; Camara carturarului: destine ale unor biblioteci si arhive de carturari.

Istoria culturala e tributara, in buna parte, istoriilor personale ale carturarilor in raport cu „habitatul” lor, natural sau dobindit – biblioteca si cabinetul de lucru. Aducindu-l in discutie pe Antim Ivireanul – de la a carui moarte martirica se implinesc 300 de ani, truditor intr-ale tiparirii, diortosirii, tilcuirii si propovaduirii Cuvintului pe tarim romanesc, camarile carturaresti ale unor personalitati precum episcopul Batthyany Ignac – de la a carui nastere se implinesc 275 de ani, Virgil Candea, Dan Slusanschi, Neagu Djuvara si Mihai Sora, dar si „starea” activitatii stiintifice romanesti contemporane si dependenta sa de spatiul documentar al bibliotecii, editia din acest an a Zilelor Bibliotecii Nationale incearca un demers antropologic privitor la relatia dintre carturar (in ipostazele sale de intelectual, cercetator, autor, consumator si utilizator lucid si responsabil de carte) si biblioteca, fie ea personala sau publica, traditionala sau „mutata in virtual”.

Evenimentul va avea loc in spatiul Symposium – parter. Intrarea este libera.

In folosinta lui Antim, noteaza Sfintul Ierarh Martir Antim Ivireanul pe cartile sale; Am fost vremelnic al lui Virgil Candea spune ex-librisul de pe volumele din biblioteca binecunoscutului carturar; „La mine acasa ma trag cel mai adesea in cartularul meu (librairie) […]. Croiala incaperii […] roata in jur imi pune sub ochi cartile, asezate in rafturi pe cinci rinduri”, scrie Montaigne intr-unul dintre eseurile sale; „Avind o buna memorie vizuala, i-as putea spune secretarei: Fa sapte pasi vertical, intoarce-te apoi 45° la dreapta si ridica mana la 1,35 metri. Ar avea poate sansa sa-mi gaseasca astfel o carte in biblioteca!”, declara Umberto Eco intr-un interviu din 2011. Istoria culturala e tributara, in buna parte, istoriilor personale ale carturarilor in raport cu „habitatul” lor, natural sau dobindit – biblioteca si cabinetul de lucru. Aducindu-l in discutie pe Antim Ivireanul – de la a carui moarte martirica se implinesc 300 de ani, truditor intr-ale tiparirii, diortosirii, tilcuirii si propovaduirii Cuvintului pe tarim romanesc, camarile carturaresti ale unor personalitati precum episcopul Batthyany Ignac – de la a carui nastere se implinesc 275 de ani, Virgil Candea, Dan Slusanschi, Neagu Djuvara si Mihai Sora, dar si „starea” activitatii stiintifice romanesti contemporane si dependenta sa de spatiul documentar al bibliotecii, editia din acest an a Zilelor Bibliotecii Nationale incearca un demers antropologic privitor la relatia dintre carturar (in ipostazele sale de intelectual, cercetator, autor, consumator si utilizator lucid si responsabil de carte) si biblioteca, fie ea personala sau publica, traditionala sau „mutata in virtual”.

Zilele Bibliotecii Nationale, editia a XIX-a – Carturarul in biblioteca sa, debuteaza joi, 8 decembrie 2016, 09:30, prin simpozionul „Carte sau Luminaˮ: 300 de ani de la moartea Sfintului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Izvor de credinta, invatatura si cunoastere, cartea a fost definita de tipograful, diortositorul si teologhisitorul Antim Ivireanul, mitropolitul martir, prin metafora revelatoare Carte sau lumina, titlu dat Manualului in contra schismei papistasilor al lui Maxim Peloponesianul, carte pe care Antim o traduce pentru prima data in romana, tiparind-o la Snagov in 1699. Propunind ca teme de reflectie Tipograful, diortositorul si teologhisitorul Antim Ivireanul si „In folosinta lui Antim” – pe urmele cartilor din biblioteca lui Antim Ivireanul, simpozionul include prelegeri sustinute de: prof. univ. dr. Eugenia-Zamfira Mihail, dr. Doru Badara – Sef Serviciu Bibliofilie – Biblioteca Centrala Universitara „Carol Iˮ, Arhim. dr. Policarp Chitulescu – Director al Bibliotecii Sfintului Sinod, Arhimandrit drd. Mihail Stanciu – Manastirea Antim din Bucuresti, Ieromonah Antim Motorga – Arhiepiscopia Rimnicului, prof. univ. dr. Stefan Radu Vergatti – Facultatea de Stiinte Umaniste, Universitatea din Targoviste, lector univ. dr. Laurentiu Avram – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, lector univ. dr. Lucian Dogan – Facultatea de Teologie, Universitatea din Bucuresti, drd. Silviu-Constantin Nedelcu – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti. Moderator: dr. Anca Andreescu, Sef Serviciu Colectii Speciale, Biblioteca Nationala.
Programul continua cu mesele rotunde: UNESCO – Bilantul celor mai semnificative evenimente culturale si aparitii editoriale din Anul Ivireanul – 300 si Probleme de conservare si restaurare specifice tipariturilor romanesti din secolele XVII-XVIII (participa: Mariana Nesfintu; lector. univ. dr. Lucian Dogan – Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul”,; Oana Pacurariu – Sef serviciu Centrul National de Patologia si Restaurarea Documentelor – Biblioteca Nationala; Valentina Albei si Gabriela Corbeanu – Centrul National de Patologia si Restaurarea Documentelor. Biblioteca Nationala; Consuela Cioboteanu – Muzeul Literaturii Romane; Rodica Antonescu – Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti; Roxana Deaconu si Ovidiu Mot – Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti; Corina Constantinescu – Sef Laborator Restaurare Carte, Biblioteca Academiei Romane; Muzeul National de Arta; Cristina Petcu – Muzeul National de Istorie. Moderator: lector. univ. dr. Lucian Dogan.
Pe agenda primei zile figureaza de asemenea: vernisajul expozitiei Antim Ivireanul – carturar si tipograf. Carti vechi aflate in colectiile Bibliotecii Nationale (curator: Mariana Irimia, Colectii Speciale, Biblioteca Nationala); prezentarea Biobibliografiei Antim Ivireanul (Dina Paladi, Biroul Referinte Bibliografice, Biblioteca Nationala); lansarea noilor numere din Revista Romana de Istorie a Cartii si Revista Romana de Conservare si Restaurare a Cartii.

Cea de-a doua zi, 9 decembrie 2016, 10:00, se deschide cu sectiunea „Jurnal de savant”: starea activitatii stiintifice si de cercetare romanesti contemporane, care propune citeva teme de reflectie: Rigorile de documentare, elaborare si publicare a unei lucrari stiintifice/de cercetare; Deontologia documentarii si a publicarii de literatura stiintifica; Sistemele de evaluare si de validare a lucrarilor stiintifice. Sectiunea include o masa rotunda la care sint asteptati sa participe: prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Ministrul Educatiei si Cercetarii; prof. univ. dr. Liviu Papadima – Facultatea de Litere. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Rodica Zafiu – Facultatea de Litere. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Mircea Anghelescu – Facultatea de Litere. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Mircea Vasilescu – Facultatea de Litere. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu – de Limbi si Literaturi Straine. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Madeea Axinciuc – Facultatea de Limbi si Literaturi Straine. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Marian Popescu – Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Vintila Mihailescu – Facultatea de Sociologie si Psihologie. Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Liviu Chelcea – Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala. Universitatea din Bucuresti; lector univ. dr. Alexandru Mihaila – Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul”. Universitatea din Bucuresti. Moderator: lect. univ. dr. Octavian Gordon, Director General al Bibliotecii Nationale.
Sectiunea include, de asemenea: masa rotunda Tabloul productiei de carte stiintifica ditata in Romania dupa 1990 (Editura Academiei Romane, Editura Pro Universitaria, Editura Ars Docendi, Editura Universitatii Bucuresti, Editura Politehnica Press, Editura Didactica si Pedagogica etc.); Privire critica asupra activitatii de cercetare in domeniul Biblioteconomie si Stiinta Informarii din Romania in perioada 1990-2014 (dr. Tabita Chirita, Biblioteca Nationala); lansarea seriei Jurnal de savant si a numarului 41 din Revista Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Programul continua cu o prelegere sustinuta, de la ora 16:00, de conf. univ. dr. Alexandru Ofrim in cadrul unui Intermezzo: Cititori, obiceiuri si habitate de lectura. O incercare antropologica.

Sectiunea Camara carturarului: destine ale unor biblioteci si arhive de carturari, 16:45 – care incheie editia din acest an a Zilelor Bibliotecii Nationale – va pune in discutie istoria „dedalurilor” de carti si manuscrise (imblinzite sau mai putin imblinzite) ale unor mari carturari si bibliofili precum episcopul Batthyany Ignac, Virgil Candea, Dan Slusanschi, Neagu Djuvara si Mihai Sora.
La masa rotunda Camara carturarului: Profesorul Dan Slusanschi si fondul documentar donat Colegiului Noua Europa, desfasurata de la ora 18:00, sint asteptati sa participe: Andrei Plesu, Mihai Sora, Luiza Sora, Francisca Baltaceanu, Daniela Slusanschi, Nicolae Serban Tanasoca, Andrei Pippidi, Bogdan Tataru-Cazaban, Octavian Gordon. Moderator: Dan Erceanu. Cu acest prilej, va prezentat filmul-eseu Prin colb de cronici. La pas cu un carturar – Mihai Sora, realizat de Luiza Sora.


*

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close