Laureatii Concursului National Mihail Jora editia a XXVII-a (2017)

comentarii

 

Laureatii Concursului National Mihail Jora, editia a XXVII-a (2017)    ********************

 

Mihai Urzicana – Premiul I la sectiunea Canto

Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Constanta si al Facultatii de Teologie, Sectiile Arta Sacra si Patorala, Mihai Urzicana este in prezent masterdand al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sectia canto clasic, clasa Prof. Univ. Dr. Bianca Manoleanu.

Tenorul Mihai Urzicana este solist al Coralei Armonia din Constanta, ansamblu alaturi de care a sustinut numeroase concerte in tara si strainatate (Anglia, Irlanda, Franta, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Serbia, Bosnia, Polonia, Elvetia, Israel) si a castigat Medalii de Aur la competitii mondiale corale din S.U.A, Letonia, Austria, Germania, Rusia, Romania.

Recent a colaborat cu Camerata Regala si cu Filarmonica Oltenia-Craiova si a debutat pe scena Ateneului din Bucuresti, cariera sa solistica fiind in plina ascensiune.

 

Cadmiel Botac – Premiul I la sectiunea Pian

Cadmiel Botac a inceput pianul la varsta de 4 ani sub indrumarea profesoarei Chifor Monica. Este laureat al multor concursuri nationale si internationale dintre care amintim: Premiul 1 la Concursul “Astana Piano Passion” – Kazahstan (2014), Premiul 1 si Marele Premiu la concursul “Milano Piano Talents” (2014), Premiul 1 la “Concursul Mozart” – Cluj Napoca (2014 si 2015), Premiul 1 la Concursul International “Adilia Alieva” – Franta (2016) si multe alte concursuri nationale sau internationale. In tara a concertat la Ateneul Roman, Sala Radio, Filarmonica Satu-Mare, Filarmonica Iasi, Filarmonica Transilvania. A sustinut recitaluri alaturi de tenorul Marius-Vlad Budoiu. Peste hotare a concertat la Filarmonica din Irkutsk, Opera Nationala din Kazahstan, colaborand cu dirijori renumiti. A cantat in cadrul festivalului “SoNoRo”, “Annecy Classical Festival” – Franta, “Stars on Baikal” – Rusia, a sustinut recitaluri in SUA, Luxemburg, Croatia, Italia, Franta, Anglia, RusiA etc.. A participat la masterclass-urile profesorilor: Sthephanos Thomopoulos, Robert Levin, Boris Berman, Andrei Gavrilov, Markus Schirmer. Momentan este student in anul 2 la Academia de Muzica “Gh. Dima” din Cluj-Napoca la clasa prof. Daniel Goiti.

 

Andra Lucia Andrei – Premiul I la sectiunea Vioara

Andra Lucia Andrei s-a nascut in anul 1993 in orasul Galati. A absolvit Liceul de Arte ʺDimitrie Cuclinʺ din Galati in anul 2012 la clasa profesorului de vioara Marian Sava. In anul 2016 a absolvit studiile de Licenta, specializarea vioara a Facultatii de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii de Muzica Bucuresti, la clasa Prof. Dr. Gabriel Croitoru. In prezent urmeaza cursurile de Masterat in cadrul aceleiasi Universitati.

Incepand cu anul 2005 a participat la masterclass-uri sustinute de profesorii: Semion Iaroschevici, Daniel Podlovski, Stefan Gheorghiu, Liviu Casleanu, Stephane Rougier, Ioana Croitoru si Gabriel Croitoru. A castigat numeroase concursuri nationale si internationale, cele mai recente fiind: Premiul I la Concursul ʺPaul Constantinescuʺ – Ploiesti, 2014; Premiul I la Concursul Muzical de Interpretare ʺLionsʺ, etapa nationala – Timisoara, 2016; Finalist – Concursul Muzical de Interpretare ʺLionsʺ Sofia – Bulgaria, etapa Internationala. Activitatea sa artistica contine recitaluri in sali de concerte atat din Bucuresti cat si din tara. A sustinut Recitaluri in Sala Mica a Ateneului Roman.

 

Antonia-Cosmina Stancu – Premiul al II-lea la sectiunea Canto

S-a nascut la data de 8 mai 1993 in Bucuresti, Romania. Este in prezent masteranda in anul I la sectia canto clasic la clasa doamnei Prof. Dr. Cristina Soreanu la UNMB. A participat la multe concursuri nationale si internationale, obtinand numeroase premii. Printre cele mai importante premii se numara: Locul I la Concursul International Aslio (Italia, 2016), Marele Premiu la Concursul International George Enescu (Franta, 2016), iar la Concursul International Grand Prix de l’Opera Bucharest (2016), Premiul pentru cea mai buna interpretare a celui mai tanar interpret, premiul special Radio Romania si premiul special de popularitate. De asemenea a castigat mai multe premii nationale.

A sustinut concerte si a participat in spectacole la Opera Nationala Bucuresti, Ateneul Roman, Teatro Sociale di Como, Italia, Salle Byzantine, Ambasada Romaniei la Paris, Opera Comica pentru Copii, Filarmonica Paul Constantinescu, Ploiesti, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul de Opereta „Ion Dacian”, Teatrul National, Teatrul „Nae Leonard” Galati, etc.

 

Maria-Diana Petrache – Premiul al II-lea la sectiunea Pian

Maria-Diana Petrache este studenta la clasa Prof. dr. Viniciu Moroianu. A sustinut concerte cu orchestra, colaborand cu orchestre precum Orchestra de Camera Radio (2013), Orchestrele Filarmonice din Craiova, Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Bacau, Botosani etc., sub bagheta dirijorilor G. Bebeselea, V. Doni, R. Postavaru, B. Voda, D. Bisso-Sabadin, C. Grigore, C. Matei, G. Hariton etc.

A prezentat numeroase recitaluri (Nürnberg, Atheneul Roman; Muzeul Sutu; UNMB; Muzeul G. Enescu etc.), microrecitaluri si concerte camerale, in care a avut ca invitati personalitati ale vietii muzicale, precum L. J. Mihai, I. B. Stefanescu, E. Visenescu. In domeniul muzicii de camera, prin castigarea a doua burse SoNoRo, a avut privilegiul de a canta alaturi de personalitati precum violoncelistul D. Cohen, pianista D. Ketler, violonistii Chr. Merblum si Al. Sitkovetsky. Este semifinalista a concursurilor internationale „Silvio Bengalli”, Val Tidone si Massarosa (Italia, 2016) si laureata (peste 30 de premii) a numeroase competitii nationale/internationale desfasurate in Romania. In anul universitar 2015-2016, datorita castigarii unei burse Erasmus+, a studiat la Music University din Nürnberg, sub indrumarea Prof. W. Manz. A castigat de asemenea doua burse oferite de International Summer Academy, Viena, 2015 si 2017.

 

Valentin Serban – Premiul al II-lea la sectiunea Vioara

Valentin Serban s-a nascut in anul 1990 in Brasov, unde a absolvit Liceul de Muzica “Tudor Ciortea”.  A studiat cu profesorii Valeriu Rogacev, Daniel Podlovski, Stefan Gheorghiu. Intre anii 2008-2014 se afla sub atenta indrumare a maestrului Ilarion Ionescu-Galati. Participa la cursuri de maiestrie cu renumiti violonisti precum: Alexandru Tomescu, Arlette Bonamy, Mihai Craioveanu, Remus Azoitei, Adam Han-Gorski, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Ivry Gitlis, Diego Pagin. Valentin Serban a absolvit programele de Licenta si Master la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii „Transilvania”, Brasov. Si-a continuat studiile la Universitatea de Muzica din Graz, Austria (Kunst Universität Graz) la clasa celebrei violoniste Silvia Marcovici. Valentin Serban obtine distinctii importante la olimpiadele nationale de interpretare instrumentala si concursuri internationale: obtine Premiul I la 6 editii ale Olimpiadei Nationale de Muzica. A mai obtinut Premiul I la Concursul International Remember Enescu, Sinaia, 2008 si Premiul I la Concursul International Stefan Ruha, Satu-Mare, 2011, Premiul II la Concursul International Andrea Postacchini, Italia, 2015.

A sustinut numeroase concerte si recitaluri in: Brasov, Satu-Mare, Oradea, Botosani, Suceava, Ramnicu-Valcea, Bacau, Ploiesti, Odorheiu Secuiesc, Bucuresti (Ateneul Roman, Muzeul National „George Enescu”), Sinaia; Vaison la Romaine, Strasbourg – Franta; Viena, Graz – Austria; Gyor – Ungaria, Copenhaga-Danemarca. Repertoriul sau cuprinde numeroase lucrari camerale, sonate precum si lucrari din repertoriul de virtuozitate. De asemenea, marile concerte de vioara ocupa un loc important in repertoriul sau, bucurandu-se de succes cu multe dintre acestea pe scenele filarmonicilor din tara si strainatate.

 

Octavian Lup – Premiul al II-lea la sectiunea Violoncel

In anul 2010 devine absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu si isi continua studiile la Conservatorul National Superior din Paris, unde ii are ca mentori pe celebrii violoncelisti Roland Pidoux si Xavier Phillips. In prezent este doctorand si profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. In 2012 si 2016 este selectat sa partcipe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass sub indrumarea lui Frans Helmerson si Gary Hoffman. Printre muzicienii de prestigiu care l-au indrumat se afla: Marin Cazacu, Gary Hoffman, Roland Pidoux, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Alvaro Huertas, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher, Frans Helmerson.

Este prim violoncelist al orchestrei „Camerata Regala” si membru al ansamblului „Orchestra Romana de Tineret”. Recitaluri si concerte in Romania: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Targu Mures, Tulcea, Botosani, Arad, Constanta, Brasov, Iasi, Sibiu, Sinaia etc. si in tari precum: Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elvetia, Austria, Franta, Olanda, Germania, Portugalia. Concerteaza ca solist cu filarmonicile din Cluj, Arad, Botosani, Iasi, Ramnicu Valcea, Brasov, Orchestra de Camera Radio Bucuresti, Camerata Regala Bucuresti. Pe langa activitatea solistica si orchestrala desfasoara si o importanta activitate pedagogica, atat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti cat si la Colegiul National de Arta „Dinu Lipatti”.

 

Sebastian Tuna – Premiul al II-lea la sectiunea Compozitie

Dupa absolvirea liceului cu profil real, specializarea Matematica-Informatica, tanarul compozitor Sebastian E. Tuna a urmat studiile la Universitatea „Emanuel” din Oradea, specializarea Pedagogie Muzicala, fiind si perioada primelor cursuri de initiere in Compozitie Muzicala cu maestrul Sabin Pautza; ulterior a urmat licenta in specializarea Compozitie Muzicala la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, specializare pe care a absolvit-o ca sef de promotie in anul 2016, la clasa maestrului Adrian Pop. In prezent este masterand al Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, la specializarea Compozitie Muzicala, la clasa maestrului Adrian Pop.

A participat la cursuri si masterclass-uri de compozitie sustinute de catre compozitorii: Cornel Taranu, Octavian Nemescu, Hans Peter Turk, Cristian Misievici, Teodor Caciora, Gabriel Iranyi (Germania), Violeta Dinescu (Germania), Jan Ezendam (Olanda), Edgar Alandia (Bolovia), Karen Gerardi (Italia), Mario Agustín Fernández (Anglia), Lasse Thoresen (Norvegia). A obtinut 7 premii de compozitie, cele mai importante fiind cele de la concursurile: Paul Constantinescu (Bucuresti), Stefan Niculescu (Bucuresti), Liviu Comes (Cluj-Napoca) Alexandru Zirra (Iasi). Cateva dintre lucrarile sale au fost interpretate la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Oradea, Arad si Chicago (SUA).

 

Emanuela Salajan – Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese romanesti la sectiunea Canto

Emanuela Salajan, mezzosoprana, este absolventa Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Emanuela si-a inceput studiul muzical de canto in clasa a X-a la Liceul de Arta din Baia Mare si a continuat la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” din Bucuresti, avandu-i profesori pe Bob Mihaela Zaiceanu, Georgeta Ionescu, dar si pe regretata doamna profesor Eleonora Enachescu. Din 2014 este angajata Corului Academic “Divina Armonie” al Fundatiei Cavalerii Daciei – Club UNESCO. In prezent este masteranda a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa de canto a Prof. univ. dr. Bianca Luigia Manoleanu, iar din 2016 la clasa de opera a Conf. univ. dr. Anda Tabacaru si a Lect. univ. dr. Alexandru Petrovici. A sustinut numeroase concerte atat care ca vocalist support alaturi de soprana Felicia Filip la concertul „Clipe de viata 2” la Sala Radio, si cu Orchestra Simfonica Bucuresti la Sala Palatului, ca solista cu Orchestra Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale si Corul Academic „Divina Armonie” , cu Orchestra de Suflatori Angely’s Symphonic si Corul Academic „Divina Armonie”, ca solista cu Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau si Corul Filarmonicii „Moldova” din Iasi. Pe parcursul anilor a obtinut nenumarate premii nationale si internationale.

 

Costin Florin Burlacu – Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari romanesti la sectiunea Violoncel

Costin Florin Burlacu este masterand in anul I la Universitatea Nationala de Arte ,,George Enescu” Iasi si studiaza violoncelul sub indrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. De asemenea este absolvent al Colegiului National de Arta „Octav Bancila” din acelasi oras. Inca din timpul liceului s-a facut remarcat prin premiile obtinute la Olimpiada Nationala atat in 2011 (premiul al III-lea) dar si in 2012 (premiul al II-lea). Ca student a sustinut numeroase recitaluri si concerte atat ca solist dar si in diverse formule camerale. De mentionat este ca alaturi de colegii sai: Ana-Maria Fotache – vioara, Loredana Apetrei – viola si Dragos Cantea – pian formeaza Caudella Piano Quartet care a reusit performanta de a castiga Marele Premiu al Concursului „Dan Cumpata” la sectiunea muzica de camera (2015) dar si Premiul al doilea la Concursul „Drumul spre celebritate” 2016, care a fost insotit de o bursa de studii la Roma. Din ultimele performante solo ale violoncelistului Florin Burlacu este de mentionat faptul ca a obtinut Premiul pentru creativitate la Concursul „Mihail Jora” 2016, Premiul al doilea la Concursul „Alexandru Morosanul” 2016 dar si o bursa de studiu la International Summer Academy (Austria) 2015 si 2016, unde s-a bucurat de sansa de a se perfectiona cu Jerome Pernoo, Onczay Csaba, Romain Garioud si Claudio Bohorquez . De asemenea a mai participat la cursuri de maiestrie sustinute de Stefan Kropfitsch (2012 si 2013) si de Judith Ermert (2012).


  • Utilizator :

    De ce mai aveti acest anunt pe site?

    • Daniel Catoi :

      Asa cum spune si titlul postarii, ei sunt laureatii editiei a XXVII-a (2017) a Concursului National Mihail Jora. Daniel C.

  • Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.