Ord. dupa

Idei în Agora LXXV Ideea naţională în România de azi Ioan-Aure...

Idei în Agora LXXI Grupul de la Iași. Contracultură și disidenț...

Idei în Agora LXX Război și pace în Ucraina Radu Carp și Maria...

Idei în Agora LXIX Nebunie și justiție la români în secolele XV...

Idei în Agora LXVIII Situațiunea Bilanțul unei generații istori...

LXVII Noica. După 35 de ani Andrei Pleşu în dialog cu Sorin Antoh...

LXVI O meta-știință a Omului Nou? Întoarcere în România anilor...

LXV Ioan Petru Culianu and the History of Religions Giovanni Casadio...

LXIV Imaginarul social Corin Braga în dialog cu Sorin Antohi Casa ...

LXIII Natura sau societatea? Perspectiva neurocriminologiei Jean-Ja...

LXII Opera și viața Priviri retrospective și prospective Sorin A...

Idei în Agora, LXI Democrația liberală în criză Aurelian Crăiu...

Muzeul Municipiului București vă invită să participați, pe data d...

Idei în Agora, LIX Jazz, cultură, libertate Virgil Mihaiu în dial...

Idei în Agora, LIX Ultimul copil al Imperiului. De la marginalii sov...

Idei în Agora, LVIII Ce-am avut și n-am pierdut: Securitatea Mariu...

Idei în Agora, LVII România și Europa. De la decalaje la convergen...

Idei în Agora, LVI Revoluție? Istorie, ficțiune, justiție Ga...

Idei în Agora, LV Contracultura: muzica și versurile Alexandru And...

Idei în Agora, LIV Pe drum, prin ceilalți, către sine IDENTITĂȚI...

Idei în Agora, LIII Situația studiilor literare Conferință de Mi...

Idei în Agora / Ideas in the Agora (LII) The Peaceful Revolution in ...

The Museum of the Future Muzeul viitorului / Museum der Zukunft Publ...

Idei în Agora Ideas in the Agora (LI) 1989 in the Balkans: Annus hor...

Fourth Royal Colloquium Under the High Patronage of HRH Prince Radu...

Afiseaza
comentarii

Context, bilanț și perspective după primul an
De mai mulți ani, trăind cea mai mare parte a timpului la București și mergând (revenind uneori după câteva decenii) în diverse localități ale țării, am putut urmări direct și ceva mai în detaliu viața publică românească. Atât cât poate fi ea suprinsă pe viu în evenimente, media, discuții publice, schimburi informale, chiar fortuite, de opinii etc. Așadar, dincolo de partea cea mai substanțială și mai rezistentă a spiritului public – cărțile, revistele academice și culturale, operele de artă, filmele etc. –, pe care încercam să o cunosc și în lungile mele perioade de absență, punând-o în context mai ales prin corespondență, prin întâlnirile cu românii ajunși pe unde trăiam eu și prin frecventele (dar în general scurtele) mele reveniri în țară.
Și am constatat din nou în ultima vreme (fără surprindere) raritatea discuțiilor publice substanțiale, modestul interes pentru idei. Modest în valoare absolută, și mai modest în raport cu fascinația pentru forme. Excepțiile sunt deci cu atât mai lăudabile. Dau doar două exemple, pe cel mai vechi și pe cel mai nou. Din anii 1990, Ion Bogdan Lefter animă neobosit Cafeneaua critică (în diverse locuri, cu anumite întreruperi), un cadru ideal pentru discuții pe cele mai diverse teme intelectuale și cultural-artistice, urmând competențele multiple ale amfitrionului; multe întâlniri au fost filmate, alcătuind o vastă arhivă în curs de valorificare. În februarie 2018, Daniel Barbu și Otniel Bunaciu au lansat la Biblioteca Națională Proiectul Emmaus: cunoașterea ca interpretare, călătorie, mărturie – o serie de conferințe și dialoguri teologico-filozofice de cel mai înalt
nivel.
Treptat, organizând mai multe conferințe (unele internaționale) în România, am început să mă întreb cum s-ar putea crea un nou spațiu de discuție publică, o agora, în care intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, profesorii din învățământul general și studenții, medicii și avocații, clerul și militarii, marele public interesat (din toate generațiile) s-ar întâlni pentru a înțelege mai bine lumea în care trăiesc și eventual pentru a se gândi împreună la îmbunătățirea ei. Un spațiu modest, dar nu marginal, având la bază o strategie pe termen mediu și chiar lung, un spațiu deschis, ospitalier, tolerant, un mediu al cordialității și al dialogului franc, competent, cuprinzător. La noi, ca și în Occident, publicul inteligent, motivat civic și cu anumită pregătire intelectuală
generală este expus în special la periodice (tipărite sau nu), forumuri virtuale (de la pagini personale la bloguri și Facebook) și programe radio/tv adesea stupide, sectare și vulgare, obsedate de rating și saturate de venin. Prin urmare, orice inițiativă programatic diferită, mergând în sensul conceptului de agora, este vital necesară. În condițiile în care trăim cu toții în societatea informațională, nu putem abandona tocmai ceea ce articulează vastul ocean de zgomot digital, care nu poate fi parcurs fără călăuze competente: dezbaterea critică a ideilor.
Observațiile de mai sus sunt desigur valabile pentru toată țara, dar în Capitală toate constatările negative capătă o gravitate suplimentară. Deși la București ajung sporadic figuri internaționale, acestea se exprimă în special în
medii relativ închise (instituții academice, politice ori religioase, corporații) ori în situații festivist-comerciale (ca lansările și târgurile de carte), nu prea lasă urme, nu se leagă de regulă pe termen mai lung de România, nu au impact real asupra spiritului public, în special fiindcă nu stabilesc un dialog, ci se mulțumesc să emită. De regulă, ei emit formal până la banalitate, paternalist/orientalist până la jignire, politic corect pînă la limba de lemn, catedratic pînă la obscuritate. Evident, asemenea activități, oricît de stimabile, nu contribuie semnificativ la mișcarea ideilor în România și în lume. Și la acest capitol există excepții, desigur. Colegiul Noua Europă, fondat de Andrei Pleșu, și-a extins mandatul principal – acela de Institut de Studii Avansate –, organizând numeroase conferințe, seminarii și colocvii deschise publicului. Diverse inițiative similare ale universităților, ale muzeelor și ale altor instituții din București, precum și ale Academiei Române, întregesc peisajul. Dar tot nu e destul.

Idei în Agora Ideas in the Agora
PRIMUL AN / YEAR ONE
21.06.2017-24.06.2018
I: Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. Gregory Claeys talks to Sorin Antohi (21.06. 2017).
II: De ce este România cum este? Specificul național ca excepționalism. Vintilă Mihăilescu în dialog cu Sorin Antohi (2.07.2017).
III: Inintelighenția. Intelectuali și politică în România. Dorin Tudoran în dialog cu Sorin Antohi (9.08.2017).
IV: De la sociologie și geografie la geopolitică în România interbelică. Conferință de Călin Cotoi. Moderator: Sorin Antohi (25.09.2017).
V: Nationality and European Identity. Jörn Rüsen talks to Sorin Antohi (7.10.2017).
VI: The Armenian Genocide: History, Memory, Responsibility, International Conference. Organizers: Union of Armenians of Romania, Lepsiushaus Potsdam, Bucharest City Museum, Orbis Tertius Association. Conveners: Varujan Vosganian, Rolf Hosfeld, Bedros Horasangian, Sorin Antohi. Participants: Gabriel Andreescu, Sorin Antohi, Yair Auron, Halil Berktay, Gérard Dédéyan, Armenuhi Ghambaryan, Bedros Horasangian, Rolf Hosfeld, Carol Iancu, Raymond Kévorkian, Suren Manukyan, Hakob Matevosyan, Ashot Melkonian, Varujan Vosganian, Felicia Waldman (13-14.10.2017).
VII: Antropologie și istorie recentă în România. Katherine Verdery în dialog cu Sorin Antohi (17.10.2017).
VIII: Village-City-Nation: Utopia? Opening statements by Gregory Claeys and Sorin Antohi, followed by discussion (21.10.2017).
IX: Cultură, ideologie și politică în America de azi. Virgil Nemoianu în dialog cu Sorin Antohi (23.10.2017).
X: Identități evreiești, identități românești. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi (30.10.2017).
XI: Concurența simbolică ruso-română la periferie. Viziuni alternative ale Basarabiei. Conferință de Andrei Cușco. Moderator: Sorin Antohi (21.11.2017).
XII: Eugenism, biopolitică și stat etnic în România. Marius Turda în dialog cu Sorin Antohi (23.11.2017).
XIII: Experimente liberale și continuități corporatiste Politica reprezentării profesionale la începuturile politicii sociale românești. Conferință de Victor Rizescu. Moderator: Sorin Antohi (12.12.2017).
XIV: Luca Pițu: viața și ideile unui trickster. Liviu Antonesei în dialog cu Sorin Antohi (14.01.2018).
XV: Poate fi info-spațiul o nouă Agora? Conferință de Gheorghe M. Ștefan. Moderator: Sorin Antohi (30.01.2018).
XVI: Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională. Conferință de Octavian Buda. Moderator: Sorin Antohi (6.02.2018).
XVII: Cultură, ideologie și politică în România de azi. Andrei Pleșu în dialog cu Sorin Antohi (20.02.2018).
XVIII: “Înainte de ’89 era mai bine”. Bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului. Conferință de Cătălin Augustin Stoica. Moderator: Sorin Antohi (13.03.2018).
XIX: Filozofi în agora: pînă la moarte, dincolo de eșec. Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi (27.03.2018).
XX: În căutarea teoriei ultime. Noi evoluții în fizică și cosmologie. Emilian Dudaș în dialog cu Sorin Antohi (10.04.2018).
XXI: Genocidul armean. Un “trecut care nu trece”. Bedros Horasangian în dialog cu Sorin Antohi (24.04.2018).
XXII: Introducere în anatomia sunetului. Conferință de Fred Popovici. Moderator: Sorin Antohi (8.05.2018).
XXIII: Rezidirea sacrului: retrofuturismul. Augustin Ioan în dialog cu Sorin Antohi (15.05.2018).
XXIV: Idei desenate în Agora. Dan Perjovschi în dialog cu Sorin Antohi. Bonus: vernisajul expoziției “Teoria României” în imagini (29.05.2018).
XXV: Liberalism după Bizanț? Daniel Barbu în dialog cu Sorin Antohi (12.06.2018).
XXVI: 1968: Counterculture, Ideology, Utopia. Public debate. Dezbatere publică, în prelungirea Colocviului Regal pe aceeași temă (Sinaia, 21-23.06.2018). Gregory Claeys, Bogdan Ghiu, Gábor Klaniczay, Isy Morgensztern, Balázs Trencsényi. Moderator: Sorin Antohi. Un an de Idei în Agora (24.06.2018).

Citeste mai mult, aici: Brosura – Un an de Idei in Agora


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close