Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

Flauto Dolce – 20 de ani KlausenMusik - Concerte estivale Muze...

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” invită copiii cu vâ...

Ritmurile de jazz americane cat și cele românesti vor fi aduse în p...

Cinema şi mediateci Aşteptarea a luat sfârşit! Institutul Franc...

Din 15 iunie, spectacolele revin la AMFITEATRU TNB, un loc unic în Bu...

Nouă apariție editorială: Marketing în artele spectacolului de Iri...

Am primit urmatorul mesaj pe adresa redactiei si dorim sa-l distribuim...

 În week-end, Piesa românească "Dumnezeu se îmbracă de la second...

Începând din acest week-end, Spectacole de succes ale TNB vor fi...

În conformitate cu măsurile care decurg din aplicarea Decretului nr....

Începând de luni, vă invităm online, fix la ora 14!  Rămâneți ...

“Premieră în muzica românească, reușită de Corul Filarmonicii ...

Suspendarea spectacolelor TNB si a celorlalte activități culturale c...

Licitația Corespondența Brâncuși, precum și alte hârtii importa...

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București anunță premiera sp...

În perioada premergătoare conferinței COP15 pe tema climatului la K...

Clasic sau Fantastic? Debut fabulos pe scena festivalului Classix ...

Classix Festival, ziua 2 Viitorul muzicii clasice și Concertul Rom...

În 2020 implicarea alături de tineri și susținerea inițiativelor ...

Duminică 16 februarie 2020, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cad...

Programul Classix Festival: o suită de premiere și de concerte extra...

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București lansează o ser...

A dazzling night to remember   Venice awaits you at a unique chari...

Este al patrulea an în care Institutul Francez din România şi Agen...

Spectacol - lectură,  Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, de la ora 12.00,...

Afiseaza
comentarii

Turneu de lansare album Free Fall (Sunnyside Records USA)

Pianistul newyorkez LUCIAN BAN și clarinetistul ALEX SIMU din Amsterdam celebrează lansarea albumului FREE FALL editat de prestigioasa casă americană Sunnyside Records. Doi muzicieni de origine română, unul naturalizat american la New York, iar altul stabilit in Olanda se întâlnesc într-un proiect unic, inspirat de legendarul clarinetist american Jimmy Giuffre, una din figurile cheie ale jazz-ului modern.

Înregistrat în concert la Institutul Francez din București în februarie 2018 albumul este lansat de prestigioasa casă Sunnyside Records (unde pianistul Lucian Ban a editat albume precum Enesco Re-Imagined, Elevation Songs from Afar sau Dark Blue ce-i vor aduce consacrarea internațională).
FREE FALL se bucură aproape instantaneu de elogiile presei de specialitate din SUA și Europa. Platforma Bandcamp numește Free Fall „Jazz Album of the Month” în februarie 2019, iar în iunie revista germană STEREO Magazine acordă 5* stele albumului desemnândul „CD des Monat” .
În All About Jazz criticul de jazz american Peter Hoetjes descrie albumul drept „O licărire de geniu compozițional, albumul mergând dincolo de umbra lui Giuffre relevând personalitățile unice a doi dintre reprezentanții jazz-ului contemporan”. Filipe Freitas scrie în Jazz Trail „Cei doi muzicieni creează cu abandon melodii din rai, pline de delicatețe și încântare diafană” , iar criticul Glenn Astarita descrie FREE FALL drept „un demers superb, cu fraze întrepătrunse de blues, chorusuri pline de pasiune, un album cu adevărat încântător”.
Album Video Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=daNUHW-6xbU
Criticul Bruce Lee Gallanter (Downtown Music Gallery NY) vorbește despre
„O determinare și frumusețe rară, un dar din partea zeilor mulțumită lui Lucian Ban și Alex Simu” In anii 60’ ai secolului trecut clarinetistul Jimmy Giuffre alaturi de celebrul pianist Paul Bley si contrabasistul Steve Swallow inoveaza limbajul jazz-ului modern intr-o serie de albume considerate capodopere ale genului. Luandu-si numele dupa titlul ultimului album inregistrat de acestia in 1962 pentru Columbia records, FREE FALL prezinta pe cei doi muzicieni de origine romana in avantgarda jazz-ului din secolul 21, un duet ce creeaza la granita intre jazz, improvizatie si muzica de camera europeana.
Cei doi muzicieni se vor afla într-un turneu de lansare a albumului cu concerte în: BRĂILA (Noiembrie 9, Filarmonica Lyra), BUCUREȘTI (Noiembrie 12, Institutul Francez), BRAȘOV (Noiembrie 13, Chamber Jazz @ Centrul Multicultural), TÂRGU MUREȘ (Noiembrie 14, Teatrul Ariel), BISTRIȚA (Noiembrie 15, Societatea de Concerte), AMSTERDAM (Noiembrie 30, Splendor), KÖLN (Decembrie 3, Altes Pfandhaus)

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presă internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitală Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele.
Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „Un nume de urmărit / A name to
watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, OEDIPE REDUX), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 15 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de disc uri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016 casa de discuri americană Sunnyside Records a lansat albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation. Celebra revistă americană DOWNBEAT i-a acordat calificativul maxim de de 5 *, iar All About Jazz numește albumul „un triumf al comunicării muzicale și emoționale”, în timp ce NY Jazz Record vorbește despre o „scrisoare de dragoste pe care pianistul o trimite țării de origine”. În 2018 a lansat în premieră la Opera din Lyon Oedipe Redux, o reimaginare radicală a celebrei opere enesciene pentru un octet, cu nume de referință ale jazzului internațional și avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis.
More info www.lucianban.com
Alex Simu este un saxofonist, compozitor și aranjor de origine română stabilit din 2003 la Amsterdam. Simu are cunoștiințe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experiența sa inovatoare a dus la dezolvatarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic cât și stilistic.
Inovațiile fac referire la acustică instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor și clarinet d’amore, și continuând cu extinderea posibilităților instrumentale ale clarinetului bas. Toate acestea caracterizează instrumentele lui Alex Simu drept unice în lume, fiind dezvoltate să întâmpine exigențele sonore și expresive ale imaginației sale. Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de țări pe 5 continente. Printre cele mai recente recunoașteri internaționale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”. www.alexsimu.nl
Presa internațională a scris despre el: “Virtuos fără nici un dubiu și cu profunzimea emoțională pe care o
aștepți de la un veteran ca Ivo Papasov” – DeVolkskrant 5*****, Olanda „Muzica sa creează dialoguri și pasaje în care existența unui text nerostit este prezentă în imaginația fiecărui ascultător” Málaga Hoy 5*****, Spania Jimmy Giuffre, american musician (1921-2008) Paul Bley & Steve Swallow (1961, Columbia Studios) (Comunicat de presa – noiembrie 2019)

Afis Turneu de lansare album Free Fall - Lucian Ban & Alex Simu

Data actualizarii: 04/11/2019