Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

ON THE ROOF. Gigi Căciuleanu printre Bufoni și Actori la Amfiteatru...

Teatrul Godot își va relua activitatea în luna noiembrie a acestui ...

SCRISOARE DESCHISĂ Mă adresez pe această cale oamenilor, în gen...

Deschiderea oficială a Festivalului Internațional Vară Magică 2019...

Suntem pentru prima dată în situația de a putea promite ferm doar o...

Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, prin Centrul d...

Duminică 16 iunie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul pr...

Cu o singură reprezentaţie! ROMA ARMEE, spectacolul Teatrului Max...

La Grand Cinema & More, meniurile îți aduc bilete gratuite la c...

Amfiteatrul în aer liber este o scenă unică în România, un loc af...

Aflată la a 5-a ediție (a doua în acest format), Gala ARTfel 2019 s...

O nouă premieră 9G la TNB: De-a baba oarba Vineri, 10 mai 2019, ...

Joi, 2 mai, ora 18, va avea loc un concert deosebit interpretat de „...

În această zi de miercuri, 17 aprilie 2019, unul din cele mai îndr...

Peste 600 de copii au participat la spectacolele culturale Călători...

Duminică 21 aprilie 2019, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadru...

Cu ocazia Concertului Extraordinar de Paște, Corul Național Madrigal...

Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă premiera spectacolului CL...

În curând, o nouă premieră la TNB: CLASS, o confruntare explozi...

  Teatrul Mic anunță programul lunii aprilie

  • Sa...

Camerata Regală continuă celebarea celor zece ani de existență cu ...

Lanto Communication continuă seria verilor magice la Ateneul Român, ...

”Nebun din dragoste” de Sam Shepard, în regia lui Claudiu Goga va...

Miercuri, 27 martie 2019 vă invităm să sărbătorim împreună Ziua...

După o îndelungată absenţă, comedia PREŞUL de Ion Băieşu revin...

Afiseaza

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie s-a desfășurat cea de-a doua ediție MAJURA DUO FESTIVAL, un proiect muzical inedit care a a pus în evidență zona de duo pianistic la patru mâini, la două piane și duo voce-pian. Această ediție a reușit să aducă peste 1.000 de melomani în sălile de concerte. În cele patru zile de eveniment, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și Sala Radio au găzduit 11 ansambluri de duo formate din artiști renumiți în domeniul muzicii clasice și al jazz-ului, atât din țară cât și din străinătate. Evenimentul a fost produs și organizat de Asociația Majura Christ.

Duminică, 30 septembrie, de la ora 19:00, Sala Ateneului Român s-a umplut de melomanii care au venit să urmărească spectacolul celebrului ansamblu Anderson & Roe Piano Duo, din Statele Unite ale Americii. Greg Anderson și Elizabeth Joy Roe, absolvenți ai renumitei Juilliard School din New York, au ridicat sala în picioare prin farmecul lor aparte, chimia artistică deosebită, interpretarea vibrantă, imaginația sonoră fără limite și o virtuozitate instrumentală impecabilă. Cei doi artiști, descriși de cele mai cunoscute publicații din America drept ,,cel mai dinamic duo pianistic al generației actuale” (San Francisco Classical Voice) sau ,,exemplul cel mai elocvent al artiștilor compleți” (The Washington Post), au interpretat lucrări clasice foarte cunoscute Variațiuni pe o temă de Joseph Haydn, op. 56b de Johannes Brahms, Ritualul primăverii-partea I de Igor Stravinsky, aranjamentele lor pentru două piane sau pian la patru mâini ale unor creații cunoscute, printre care s-au numărat, Libertango de Astor Piazzolla și Fantezia Carmen de Georges Bizet. Celebrul duo care a cucerit publicul de la început, a rămas profund impresionat de reacția caldă și primitoare a melomanilor. La final, în aplauzele și la cererea celor din sală, artiștii au interpretat trei lucrări muzicale în afara programului, toate în propriile lor aranjamente: Ragtime alla Turca, după celebra lucrare Rondo alla turca de W.A.Mozart, What a wonderful world, celebra baladă a lui Bob Thiele și George David Weiss și dinamicul Dans al săbiilor de A. Haciaturian.

În următoarele două zile de festival, 1 și 2 octombrie, Sala Auditorium a MNAR a fost gazda a 7 micro-recitaluri din programul evenimentului. În 1 octombrie compozitorii Dan Dediu si Livia Teodorescu-Ciocănea și-au interpretat propriile lucrări pentru duo pianistic la patru mâini și la două piane. I-au avut parteneri de duo pe Valentina Sandu-Dediu, respectiv pe Violetta Ștefănescu. La finalul recitalului, compozitorul Dan Dediu a făcut cunoscute deciziile juriului   Concursului Național de Compoziție MAJURA pentru duo pianistic și lied, ediția I. La secțiunea lied s-au acordat două premii ex-aequo compozitorilor Sebastian Androne-Nakanishi (București) și Aurelian Băcan (Cluj-Napoca), iar la secțiunea duo pianistic la patru mâini, premiul i-a revenit tot lui Sebastian Androne-Nakanishi, la secțiunea duo pianistic pentru două piane premiul nu s-a acordat. Seara de 2 octombrie a fost dedicată micro-recitalurilor laureaților cu Premiul I la Concursul Internațional de duo Suzana Szörenyi, ediția a II-a, 2017. Pe scenă au urcat duo-urile TwoYu format din Yujie Kang și Yuxin Jiao (China), George Ionuț Vîrban (tenor) și Miriam Drașovean (pian), Mika Yamamoto împreună cu Mimoe Todo (Japonia), Carmina Vidrașcu și Beatrice Popliuc (premiul special Asociația Majura Christ) și, la final, duo-ul Alexandra Văduva cu Florian Mitrea (România/Marea Britanie).

A doua ediție a MAJURA DUO FESTIVAL s-a încheiat în nuanțe sonore jazzistice, cu recitalul susținut de pianiștii Ramona Horvath și Philippe Milanta (Franța) cărora li s-a alăturat în partea a doua a serii talentata cântăreață Kimberly Gordon (SUA). Fiindcă muzica de jazz se construiește din interpretări bazate pe improvizație, cei doi pianiști și solista lor au comunicat continuu, au conturat sonor o atmosferă de neuitat, oferind publicului venit în sala un spectacol de excepție, plin de armonii vibrante și sonorități acaparante. Mulți spectatori au mărturisit, la final, că au fost profund impresionați de arta celor trei interpreți.

MAJURA DUO FESTIVAL este un proiect al Asociației Majura Christ, o organizație non-profit cu activitate cultural-artistică, civică și umanitară. Proiectele desfășurate de asociație se adresează tuturor melomanilor, scopul acestora fiind de a crea o punte de legătură între publicul spectator și mari muzicieni din țară și din străinătate, dar și de a oferi oportunități tinerilor artiști și compozitori de a se afirma. Mai multe detalii despre activitățile asociației pe www.majura.ro.

Producător și organizator:

Asociația Majura Christ

Coproducători :

Radio România Muzical, Radio România Cultural, Orchestrele și Corurile Radio România

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Artă al României, UCMR, Tarom, Skyteam, CIMRO, Quartz Records, Senia Music, Sheraton Bucharest Hotel, Ibis Hotels, Chimimportexport-Plurimex SRL, Florăria Altfel.

Parteneri media: RFI, OZB, BookHub, Cariere, onlinegallery.ro, Ultima oră, Societatea Muzicală, Ziare.com, Business24, Agerpres, Ceașca de Cultură, Agenția de Carte, 4arte.ro, MKlasica, Observatorul Cultural, DilemaVeche, Sensotv.ro, Adevărul, Realitatea TV.

Data actualizarii: 10/10/2018