Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

Spectacolul „Dansuri Mici", o premieră pentru scena artistică din ...

A Șasea Conferință de Crăciun la București, va avea loc la Ateneu...

In aceasta colorata toamna, Festivalul International MERIDIAN 2018 edi...

Cuceritorul spectacol care şi-a dovedit impactul emoţional asupra un...

Unul dintre cele mai frumoase spectacole pentru copii din România aju...

“Nu e de ajuns ca o țară să dea talente; ea trebuie să știe...

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie s-a desfășurat cea de-a d...

153 DE SECUNDE  Primul spectacol de teatru care pune în discuți...

Marea Gală a Festivalului de Operă, Operetă și Balet, moment anive...

Așa cum ne-au obișnuit deja, tinerii muzicieni ce fac parte din Coru...

9 octombrie 2018, București – MARe/Muzeul de Artă Recentă se va d...

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la deschiderea expoziţi...

Pianistul și dirijorul Christian Zacharias într-un program integral ...

Îndrăgita actriță a Teatrului Național din București, Aylin Cad...

Pe perioada 30 septembrie – 4 octombrie, publicul este invitat la ce...

MAJURA DUO FESTIVAL, proiect al Asociației Majura Christ, aduce în p...

Stagiunea 2018-2019 este prima după reconstrucția și reabilitarea T...

  • Peste 6 milioane de bilete vândute
  • 731 de pro...

Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă invită miercuri,...

Două pe faţă, două pe dos "Una dintre cele mai inteligente com...

Despre WE Festival – “Sunetele Lumii”<...

Trăiește simfonia culorilor de toamnă în Grădina ParkLake – con...

În preambulul deschiderii stagiunii 2018 – 2019, Opera Brașov spun...

100 de ani de cultură românească 25 OCTOMBRIE 2018, ORA 19.00 AT...

Opera Brașov – 65 de ani PROGRAM DE SPECTACOLE – SEPTEMBRIE 20...

Afiseaza

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie s-a desfășurat cea de-a doua ediție MAJURA DUO FESTIVAL, un proiect muzical inedit care a a pus în evidență zona de duo pianistic la patru mâini, la două piane și duo voce-pian. Această ediție a reușit să aducă peste 1.000 de melomani în sălile de concerte. În cele patru zile de eveniment, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și Sala Radio au găzduit 11 ansambluri de duo formate din artiști renumiți în domeniul muzicii clasice și al jazz-ului, atât din țară cât și din străinătate. Evenimentul a fost produs și organizat de Asociația Majura Christ.

Duminică, 30 septembrie, de la ora 19:00, Sala Ateneului Român s-a umplut de melomanii care au venit să urmărească spectacolul celebrului ansamblu Anderson & Roe Piano Duo, din Statele Unite ale Americii. Greg Anderson și Elizabeth Joy Roe, absolvenți ai renumitei Juilliard School din New York, au ridicat sala în picioare prin farmecul lor aparte, chimia artistică deosebită, interpretarea vibrantă, imaginația sonoră fără limite și o virtuozitate instrumentală impecabilă. Cei doi artiști, descriși de cele mai cunoscute publicații din America drept ,,cel mai dinamic duo pianistic al generației actuale” (San Francisco Classical Voice) sau ,,exemplul cel mai elocvent al artiștilor compleți” (The Washington Post), au interpretat lucrări clasice foarte cunoscute Variațiuni pe o temă de Joseph Haydn, op. 56b de Johannes Brahms, Ritualul primăverii-partea I de Igor Stravinsky, aranjamentele lor pentru două piane sau pian la patru mâini ale unor creații cunoscute, printre care s-au numărat, Libertango de Astor Piazzolla și Fantezia Carmen de Georges Bizet. Celebrul duo care a cucerit publicul de la început, a rămas profund impresionat de reacția caldă și primitoare a melomanilor. La final, în aplauzele și la cererea celor din sală, artiștii au interpretat trei lucrări muzicale în afara programului, toate în propriile lor aranjamente: Ragtime alla Turca, după celebra lucrare Rondo alla turca de W.A.Mozart, What a wonderful world, celebra baladă a lui Bob Thiele și George David Weiss și dinamicul Dans al săbiilor de A. Haciaturian.

În următoarele două zile de festival, 1 și 2 octombrie, Sala Auditorium a MNAR a fost gazda a 7 micro-recitaluri din programul evenimentului. În 1 octombrie compozitorii Dan Dediu si Livia Teodorescu-Ciocănea și-au interpretat propriile lucrări pentru duo pianistic la patru mâini și la două piane. I-au avut parteneri de duo pe Valentina Sandu-Dediu, respectiv pe Violetta Ștefănescu. La finalul recitalului, compozitorul Dan Dediu a făcut cunoscute deciziile juriului   Concursului Național de Compoziție MAJURA pentru duo pianistic și lied, ediția I. La secțiunea lied s-au acordat două premii ex-aequo compozitorilor Sebastian Androne-Nakanishi (București) și Aurelian Băcan (Cluj-Napoca), iar la secțiunea duo pianistic la patru mâini, premiul i-a revenit tot lui Sebastian Androne-Nakanishi, la secțiunea duo pianistic pentru două piane premiul nu s-a acordat. Seara de 2 octombrie a fost dedicată micro-recitalurilor laureaților cu Premiul I la Concursul Internațional de duo Suzana Szörenyi, ediția a II-a, 2017. Pe scenă au urcat duo-urile TwoYu format din Yujie Kang și Yuxin Jiao (China), George Ionuț Vîrban (tenor) și Miriam Drașovean (pian), Mika Yamamoto împreună cu Mimoe Todo (Japonia), Carmina Vidrașcu și Beatrice Popliuc (premiul special Asociația Majura Christ) și, la final, duo-ul Alexandra Văduva cu Florian Mitrea (România/Marea Britanie).

A doua ediție a MAJURA DUO FESTIVAL s-a încheiat în nuanțe sonore jazzistice, cu recitalul susținut de pianiștii Ramona Horvath și Philippe Milanta (Franța) cărora li s-a alăturat în partea a doua a serii talentata cântăreață Kimberly Gordon (SUA). Fiindcă muzica de jazz se construiește din interpretări bazate pe improvizație, cei doi pianiști și solista lor au comunicat continuu, au conturat sonor o atmosferă de neuitat, oferind publicului venit în sala un spectacol de excepție, plin de armonii vibrante și sonorități acaparante. Mulți spectatori au mărturisit, la final, că au fost profund impresionați de arta celor trei interpreți.

MAJURA DUO FESTIVAL este un proiect al Asociației Majura Christ, o organizație non-profit cu activitate cultural-artistică, civică și umanitară. Proiectele desfășurate de asociație se adresează tuturor melomanilor, scopul acestora fiind de a crea o punte de legătură între publicul spectator și mari muzicieni din țară și din străinătate, dar și de a oferi oportunități tinerilor artiști și compozitori de a se afirma. Mai multe detalii despre activitățile asociației pe www.majura.ro.

Producător și organizator:

Asociația Majura Christ

Coproducători :

Radio România Muzical, Radio România Cultural, Orchestrele și Corurile Radio România

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Artă al României, UCMR, Tarom, Skyteam, CIMRO, Quartz Records, Senia Music, Sheraton Bucharest Hotel, Ibis Hotels, Chimimportexport-Plurimex SRL, Florăria Altfel.

Parteneri media: RFI, OZB, BookHub, Cariere, onlinegallery.ro, Ultima oră, Societatea Muzicală, Ziare.com, Business24, Agerpres, Ceașca de Cultură, Agenția de Carte, 4arte.ro, MKlasica, Observatorul Cultural, DilemaVeche, Sensotv.ro, Adevărul, Realitatea TV.

Data actualizarii: 10/10/2018