Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în per...

Sectorul independent românesc al artelor performative se află în pe...

Regal de muzică clasică la cea de-a X-a ediție a festivalului Class...

În perioada 13 – 15 august 2020 Elite Art Club UNESCO vă invită l...

Din 20 iulie vă invităm on-line, pe TNB-TV! Într-o lume prea agitat...

Într-o perioadă extrem de dificilă prin care trece lumea artistică...

Duminică, 19 iulie 2020, ora 21:00, Corul Național de Cameră „Mad...

Flauto Dolce – 20 de ani KlausenMusik - Concerte estivale Muze...

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” invită copiii cu vâ...

Ritmurile de jazz americane cat și cele românesti vor fi aduse în p...

Cinema şi mediateci Aşteptarea a luat sfârşit! Institutul Franc...

Din 15 iunie, spectacolele revin la AMFITEATRU TNB, un loc unic în Bu...

Nouă apariție editorială: Marketing în artele spectacolului de Iri...

Am primit urmatorul mesaj pe adresa redactiei si dorim sa-l distribuim...

 În week-end, Piesa românească "Dumnezeu se îmbracă de la second...

Începând din acest week-end, Spectacole de succes ale TNB vor fi...

În conformitate cu măsurile care decurg din aplicarea Decretului nr....

Începând de luni, vă invităm online, fix la ora 14!  Rămâneți ...

“Premieră în muzica românească, reușită de Corul Filarmonicii ...

Suspendarea spectacolelor TNB si a celorlalte activități culturale c...

Licitația Corespondența Brâncuși, precum și alte hârtii importa...

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București anunță premiera sp...

În perioada premergătoare conferinței COP15 pe tema climatului la K...

Clasic sau Fantastic? Debut fabulos pe scena festivalului Classix ...

Classix Festival, ziua 2 Viitorul muzicii clasice și Concertul Rom...

Afiseaza
comentarii

Clasic sau Fantastic?

Debut fabulos pe scena festivalului Classix

Iași, 20 februarie 2020 – Cea de-a patra zi a festivalului Classix a avut în program concertul „Clasic sau Fantastic?” susținut de Cvartetul Selini la Palatul Culturii din Iași, iar pe parcursul dimineții, studenții Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași au avut parte de o prelegere pe tema producției de concert și a antreprenoriatului creativ din partea lui Andreas Sønning, director al programului cultural Telenor și profesor al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo.

Classix in Focus: Concert Production and Creative Entrepreneurship a adus în fața celor prezenți la discuție un set instrumente și principii care să poată ghida muzicienii, producătorii și organizatorii concertelor spre realizarea unor producții adaptate nevoilor actuale ale publicului. Au fost prezentate strategii și metode de organizare, s-a subliniat importanța interdisciplinarității și a valorilor atribuite culturii. Andreas Sønning este responsabil cu dezvoltarea mai multor rețele educaționale în UE în scopul înnoirii învățământului muzical superior și a implementării inovației și proiectelor antreprenoriale în acest domeniu.

Seara de 19 februarie a plasat festivalul și publicul său în foaierul Palatului Culturii, unde Selini Quartet au susținut concertul „Clasic sau Fantastic?”. Compozițiile prezentate în cadrul serii au fost: Ludwig van Beethoven – Cvartetul nr. 11 în fa minor, op. 95, Viktor Ullmann – Cvartetul nr. 3 și Felix Mendelssohn – Cvartetul nr. 6 în fa minor, op. 80. Furie, anxietate, mistic, zbucium, fantastic – sunt doar câteva dintre stările experimentate în cadrul concertului susținut, iar acesta a marcat debutul concertistic al cvartetului în România.

Ansamblu multinațional, Selini Quartet este compus din patru instrumentiste ce provin din zone ale Europei cu sensibilități muzicale diferite: Nadia Kalmykova (vioară – Rusia), Ljuba Kalmykova (vioară – Rusia), Loredana Apetrei (violă – România) și Loukia Loulaki (violoncel – Grecia). Din întâlnirea lor la Viena a rezultat un proiect muzical rafinat, pregnant și exact, selectat de către Ministerul austriac al Afacerilor Europene și Internaționale pentru cele cinci cele mai bune ansambluri clasice tinere, în programul #NASOM 2020-2021 (New Austrian Sound of Music).

Prezența cvartetului pe scena festivalului Classix este susținută de Forumul Cultural Austriac București. Domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac București, a declarat: „Prezenţa la Iaşi a Selini Quartet este o dublă oportunitate. În primul rând, avem ocazia de a arăta diversitatea şi excelenţa tinerilor muzicieni ce activează la Viena, spaţiu al reinventării şi experimentării sonorităţilor clasice, departe de orice cărări bătute. Înalta calitate a Selini Quartet este confirmată şi de selectarea sa pentru ediţia 2020-2021 a programului #NASOM (New Austrian Sound of Music), promovat de Ministerul federal austriac pentru Afaceri Europene şi Internaţionale, un program ce urmăreşte promovarea internaţională a personalităţilor artistice puternice de mâine, a vocilor tinere, a stilurilor inedite şi a noilor realităţi de pe scena muzicală austriacă. Apoi, este extraordinar să putem asculta în România un grup atât cu legături importante cu această ţară (graţie violistei Loredana Apetrei, originară din România), cât şi care a fost desemnat „ansamblul preferat al abonaţilor profilurilor de pe reţelele sociale ale Forumului Cultural Austriac Bucureşti”, în cadrul campaniei noastre Luna Muzicii clasice #NASOM. Mulţumim Classix Festival pentru un parteneriat pe care-l sperăm de durată, fiind încredinţaţi că acest eveniment remarcabil deja de la prima ediţie, va deveni un reper pe harta muzicală a Europei”.

Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au lansat invitația ieșenilor de a participa și la următoarele concerte desfășurate în cadrul festivalului, respectiv: Visul American la Două Piane, Concertul Evreiesc, Clasicul Transfigurat.

* * *

Classix este un festival de muzică clasică, aflat la prima ediție, care aduce la Iași în perioada 16 – 22 februarie 2020 peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat.

Biletele pentru Classix Festival sunt puse în vânzare online.

Website: www.classixfestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

Classix Day 4 - Selini Quartet

Classix Day 4 - Selini Quartet

Data actualizarii: 20/02/2020