Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, prin Centrul d...

Duminică 16 iunie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul pr...

Cu o singură reprezentaţie! ROMA ARMEE, spectacolul Teatrului Max...

La Grand Cinema & More, meniurile îți aduc bilete gratuite la c...

Amfiteatrul în aer liber este o scenă unică în România, un loc af...

Aflată la a 5-a ediție (a doua în acest format), Gala ARTfel 2019 s...

O nouă premieră 9G la TNB: De-a baba oarba Vineri, 10 mai 2019, ...

Joi, 2 mai, ora 18, va avea loc un concert deosebit interpretat de „...

În această zi de miercuri, 17 aprilie 2019, unul din cele mai îndr...

Peste 600 de copii au participat la spectacolele culturale Călători...

Duminică 21 aprilie 2019, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadru...

Cu ocazia Concertului Extraordinar de Paște, Corul Național Madrigal...

Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă premiera spectacolului CL...

În curând, o nouă premieră la TNB: CLASS, o confruntare explozi...

  Teatrul Mic anunță programul lunii aprilie

  • Sa...

Camerata Regală continuă celebarea celor zece ani de existență cu ...

Lanto Communication continuă seria verilor magice la Ateneul Român, ...

”Nebun din dragoste” de Sam Shepard, în regia lui Claudiu Goga va...

Miercuri, 27 martie 2019 vă invităm să sărbătorim împreună Ziua...

După o îndelungată absenţă, comedia PREŞUL de Ion Băieşu revin...

Each December, India hosts the Calcutta International Classical Guitar...

La mai bine de 30 de ani de la marele succes pe care l-a avut cu spect...

După succesul fulminat cu o serie de spectacole„Turandot“ la Oper...

Alături de actori îndrăgiţi ai Teatrului Național din București,...

Duminică 10 martie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul ...

Afiseaza

Pe 20 mai 2018 orele 11:00 la Sala George Enescu a UNMB, compozitorul Dan Popescu propune un concert conținând selecții din operele sale, în interpretarea pianistei Mădălina Pașol și respectiv a Orchestrei Oxigen, dirijată de Vlad-Razvan Baciu.
Dan Popescu și-a început studiile de pian în cadrul Școlii de Muzică nr. 5. din București, sub îndrumarea Profesorului Compozitor Liviu Dandara și a Profesorului Dumitrescu.
Dupa mai bine de 40 de ani, debutează ca și compozitor la cel mai frumos îndemn, cel al fiicei sale, așa cum se poate vedea și din declarația sa: “Inițial, exemplul mi-a fost dat de fiica mea, care a creat în mod neașteptat o prima compoziție dedicată… mie, un moment foarte emoționant…“.
Printre cei care au contribuit la această frumoasă redescoperire și la definirea sa ca și compozitor se numără și nume cunoscute în lumea muzicii, precum: Profesor Univ. Dr. D.H.C. Dan Dediu și Conf. Univ. Dr. Dragos Calin.
“Lucrările sale deosebit de plăcute, cu o armonie caldă și ritmuri extrem de interesante, unele deosebit de complexe, sunt dovada vie că pasiunea nu cunoaște limite și nici opreliști! Cunoscându-i talentul și tenacitatea, sunt bucuros de faptul că voi fi prezent la acest eveniment!” declară Conf. Univ. Dr. Dragos Călin.
Compozitorul nu se sfieşte în a-şi recunoaște caracterul puternic influențat de nume consecrate ale perioadei romantice, indiferent dacă sorgintea citată sau amintită este de pe plaiuri mioritice sau din muzica altor școli naţionale.
Aflat la cea de-a doua reprezentare publică a lucrărilor sale, Dan Popescu își extinde cu aceasta ocazie creația, depășind granițele instrumentului de suflet – pianul, lansând în premieră String Concerto No. 1, concert în patru părți pentru orchestra de corzi. Piesele pentru pian selectate în acest concert includ piese de la început (Bagatelle for Andra, Prelude No. 3, Prelude No. 9 – trio) precum și două compoziții recente, prezentate în premieră: Romanță în Si bemol minor și Prelude No. 16. Pentru Prelude No. 9 – trio, Mădălina Pașol va cânta alături de Ștefan Diaconu la
flaut și Mihai Pintenaru la clarinet.
“Acesta este un moment important în viitorul meu componistic: a compune pentru instrumente cu corzi, instrumente noi pentru mine și, în același timp, construcția unei lucrări de o anvergură oarecum ambițioasa, au reprezentat ambele reale provocări. Sper ca pasiunea și munca depuse în acest proiect să fie transferate către audiență împreună cu trăirile și emoțiile care au stat la baza inspirației mele.” declară Dan Popescu.

*
Mădălina Pașol reprezintă, fără îndoială, un nume sonor, atât în România cât și în străinătate, cu numeroase premii la activ și o activitate ca pianist concertist pe scenele importante din Europa și Asia, fiind invitată ca jurat al concursurilor de pian naționale și internaționale. În Germania, Mădălina Pașol se remarcă prin colaborarea cu Filarmonica din Berlin sau Orchestra Operei Comice din Berlin, iar concursuri precum ARD Munich și înregistrările pentru Deutschland Radio și RBB Kulturradio Germania demonstrează abilitățile excepționale ale pianistei.
“Compozitorul Dan Popescu este imaginea omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieții ajunge sa dea importanța cuvenită pasiunii pentru compoziție, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători cât și pentru interpreți”, a declarat pianista Mădălina Pașol.
*
Vlad – Răzvan Baciu
A obținut titlul de Doctor în Muzică, specializarea compoziție (2016) în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, cu prof. univ. dr. D.H.C. Dan Dediu. Tot în cadrul UNMB, a absolvit Masterul în dirijat orchestră (2015) cu maestrul Horia Andreescu și Masterul în compoziție clasică (2013), sub îndrumarea maestrului Dan Dediu. La vârsta de 15 ani a fost admis la Conservatorul „Katerina Maska” din Atena, secția interpretare pian, absolvindu-l cu distincția arista pampsifi (άριστα παμψηφεί). De-a lungul studiilor, a obținut numeroase burse naționale și
internaționale în Germania, Olanda, Estonia, Grecia și Bulgaria.
A dirijat Orchestra Națională Simfonică a Companiei Teleradio-Moldova din Chișinău, Orchestra UNMB, Ansamblul SonoMania, Corul HEART-CORE, precum și Orchestra OXIGEN înființată de însuși Vlad R. Baciu. Cu ocazia Jocurilor Olimpice din Grecia, a pregătit și dirijat Corul de Cameră AMADEUS, concert difuzat de Televiziunea BBC.
“Îmi face o deosebită plăcere să colaborez cu Dan Popescu. Deschiderea sa, alături de energia creatoare au concretizat primul Concert pentru orchestra de corzi. Lucrarea ne propune o incursiune prin labirintul stărilor sufletești și ne încarcă cu grație și voioșie. Ne bucurăm ca prima versiune a lucrării să fie interpretată chiar de noi, Oxigen Orchestra și cu mine. Așteptăm cu nerăbdare ziua concertului!” declara dirijorul Vlad-Razvan Baciu.
*
OXIGEN Orchestra a fost înființată în mai 2017 de către dirijorul și compozitorul Vlad Răzvan Baciu cu scopul promovării culturii muzicale naționale și internaționale. Reunind unii dintre cei mai valoroși artiști din România, OXIGEN Orchestra abordează un repertoriu vast, de la clasic până la contemporan, de tip electro și chiar muzică de film. În prezent OXIGEN Orchestra participă la diferite proiecte muzicale de dezvoltare creativă dar și educativ-culturale.

Concertează Diana Jipa, Alexandru Marian, Ștefan Roșu, Ana-Maria Marian, Avadhut Kasinadhuni, Anne Marie Ene, Cristina Pașa, Cristina Bucse, Andreea Suchici, Daniel Vots, Mădălina Penciu, Rebeca Tănăsie, Bogdan Popa, Horațiu ludusan, Mihai Iulian Tut.

Data actualizarii: 25/05/2018